Trabzon turizmi yeni bir kervan yolu kazandı.

trabzon turistik yerler

trabzon turistik yerler

Trabzon Sürmene’den Köprübaşı ve  Bayburt’a uzanan Kervan Yolu  ve  çevresindeki havzada tarihi ve kültürel değerlerin tespit edilerek bu değerlerin  korunmasını, ekoturizm, kültür ve yayla turizminin geliştirilmesini  amaçlayan Kervanyolu Projesinin Tanıtım toplantısı Memişağa Konağı’nda Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın katılımıyla  gerçekleştirildi. Kervanyolu projesinin tamamlanmasının ardından hazırlanan tanıtım filmi Memişağa Konağı’nda izlendikten sonra Kervan Yolu’nda çekilen fotoğraflardan oluşan  serginin  açılışı Vali Kızılcık tarafından yapıldı.

Trabzon Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Köprübaşı Kaymakamlığı, Sürmene Belediyesi Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği ortaklığında gerçekleştirilen Kervanyolu Projesi DOKA ’nın 2011 yılı “Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” kapsamında desteklendi.

Kervanyolu Projesi ile Trabzon’a yeni bir alternatif turizm merkezi kazandırıldığını söyleyen Vali Kızılcık, “Alternatif turizmin önemli bir ayağı olan kültür ve doğa turizminin önemli aksının ortaya çıkmasını sağlayan Kervanyolu projesinin sonuç raporunun okunduğu bu tarihi mekanda asıl bundan sonra neler yapılacağını sizlerle paylaşacağız. Kısa tanıtım filminde de gördüğünüz üzere gerçekten bu bölge kültürel zenginliği, tarihi ve mimari yapısı ve Turbalık’taki 9 bin yıllık geçmişi, endemik tür çeşitliliğinin yanı sıra kuş gözleminden doğa turizmine kadar alternatif turizm alanı olarak hizmet verecektir. Bu güzergah bir dönem ticaretin ve zenginliğin aktığı kervanyolu hattını turistik amaçlı görme imkanı sağlayarak son dönemde sadece ülkemizin değil uluslararası alanda alternatif turizm anlamında parlayan bir yıldız olan Trabzon’umuz için yeni bir zenginlik kaynağıdır. Bu zenginlik sadece Uzungöl’ de Maçka’da değil Sürmene’de Köprübaşı’nda yaşanabileceğinin bir göstergesidir. Kervanyolu projesi alternatif turizm ile kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesine örnek olabilecek bir çalışmadır “ dedi.

trabzon tatil

trabzon tatil

Kervanyolu projesinin tanıtımın yapıldığı Memiş Ağa  Konağı’nın müze olarak hizmet vereceğini  belirten Vali Kızılcık, Yakupağa Konağının çok kısa bir sure sonra  butik otel olarak  hizmet vereceği sözünü İşletme sahibinden aldı.

Belediye Başkanı Fikri Usta da, “Trabzon turizmine yeni bir alan kazandırmak amacıyla başlatılan Kervan Yolu’nun bölgesinin tanıtımı her yönüyle ve tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’nin en yüksek rakımlı Turba bataklığının  eko turizmin, kuş gözlemi ve doğa fotoğrafçılığının, karavan turizmin yer aldığı projenin ilçemize ve yöremize ekonomik ve sosyal katkısı olan bu proje önemli bir yere sahiptir” dedi.

KervanYolu Projesi ile ilgili bilgi veren proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ise, “Bu proje ile tarihi kervan yolunun 50 km’si ortaya çıkarılarak dijital ve basılı haritaları oluşturuldu. Kültür ve doğa rotaları belirlendi. Güzergah üzerinde bulunan tarihi başta hanlar olmak üzere aktif olarak kullanılabilecek altı yedi hanımız bulunmaktadır. Ayrıca bu havzada tarihi pek çok cami ve konağımız var. Bu projeyle bu tarihi değerlerimizin tespiti yapıldı.  Havza’ya Sürmene’den Trabzon’da karavanıyla seyahat eden turizm yapan turistlere yönelik karavan parkı oluşturuldu. Proje kapsamında tanıtıcı broşür ve web sitesi hazırlandı. Halkta toplumsal koruma ve kullanma bilicini geliştirmek için eğitim seminerleri düzenlendik” diye konuştu.

Trabzon Tatil haberleri için bizden ayrılmayın…

Leave a comment